Visst kan det bli tjatigt med kanelbullar om man fikar på IKEA ofta. Men vem har sagt att man måste äta kanelbullar varje gång? Utspridda på några gånger i månaden hinner smaklökarna ta igen sig och fikat blir fantastiskt gott och billigt. Vad får man inte för 5:- inkl. moms om man har ett Family-kort, se bara:

      1 st. välbakad kanelbulle, 1 kopp ekologiskt, garanterat spårbart kaffe, tandpetare, socker och servett! Bland kanelens gynnsamma effekter kan nämnas reglering av blodsockret. Den 4 oktober firar vi kanelbullens dag. Ta gärna en extra kanelbulle den dagen och känn dig synkad med kulturkalendern.
      Ska man vara på den säkra sidan bör man ta bullen när den är nybakad. Då får man lätt bort pappret eftersom endast små mängder deg följer med. Värre är det om bullen blivit så sval att pappret torkat in på undersidan och tycks omöjligt att ta bort, utan att få med halva bullen i pappret. Men du behöver alltså inte stå handfallen. Här är ett par tips för framgångsrik pappersextrahering:
      Tips 1: Fatta tag i en flik på pappersformen och drag försiktigt (sakta, sakta, sakta) längst bullens undersida mot dess mitt och avlägsna därefter formen. Det är mycket viktigt att du drar sakta. Men du får vara beredd på att ditt tålamod kan sättas på prov. Barn under 6 år bör utföra denna metod endast i målsmans sällskap. Annars finns det risk för vredesutbrott med efterföljande bullar på golvet, stressad IKEA-personal och villrådiga säkerhetsvakter.
       
Tips 2: Tag en vass kniv och skär bort pappersformen. Detta kan vara lättare sagt än gjort. Knivarna i besticklådan på IKEA är inte särskilt vassa och duger inte till att skära bort pappersformar. Hör i så fall efter med någon bland restaurangpersonalen om du får lov att låna en vass kniv. Varning för komplikationer här! Du kan få som svar att det finns knivar i lådan med bestick, dvs. du hamnar i ett Moment 22, eller får som svar på din fråga en fråga om vad du ska med en vass kniv till, eller kanske t.o.m. en snäsning eller skakning på huvudet. Förhoppningsvis får du lov att låna en vass kniv. Det finns många i staben som är tillmötesgående, det gäller bara att hitta dem. 
      Tips 3: Lämna bullen till någon ur personalen och be att få pappret borttaget. Tipset lämpar sig enbart till folk med starka nerver. Reaktionerna är oförutsägbara.
      Med dessa tips undviker du irriterande situationer som dessa:

Mamma:
      - Nej Pelle! Nu får pappa ta upp kanelbullen! Du får inte slänga något på golvet!
Pelle:
      - Bä,bä,bä,snyft,snyft, ja fick inte väck pappret!
Mamma:
      - Det får pappa ta bort nästa gång!
Pappa:
      - Fy fan för kanelbullar!
      Ät dina kanelbullar metodiskt med måtta, hjälp lillen med pappret och följ tipsen, så blir fikat på IKEA en fantastisk upplevelse i stället för att som i exemplet ovan låta pappa få sista ordet.
       

Copyright 2020 © Björn Johnsson