Det har hänt en del sedan folkskolan på 50-talet. Då satt vi i pulpeter och ritade cirklar och vågor med stiftpennor (ungefär som dagens kalligrafipennor) som vi doppade i bläckhorn och tränade oss i att skriva snyggt. Med ett läskpapper kunde vi sedan påskynda torkningen. 
      Det var ett äventyr att skriva med stiftpennor. Den sötsura, vanebildande lukten av bläcket gav skrivandet ytterligare en dimension. Våra handstilar utvecklades och efter en hel del träning kunde vi skriva och läsa riktiga skrivstilar.
      Kronan på verket blev reservoarpennan. Det var en stiftpenna med inbyggt bläck! Dessutom torkade bläcket så snabbt att man inte behövde använda läskpapper. Tyvärr försvann bläcklukten, men det kunde inte hjälpas, reservoarpennan var överlägsen stiftpennan i alla andra avseenden. 
      Men så kom en penna som för många hade samma brutala inverkan på handstilen som Coca-Cola hade på tänderna: kulspetspennan. Den lilla kulan halkar runt på pappret, den erbjuder inte samma fäste som reservoarpennan.
      Men man kan skriva med den under praktiskt taget vilka förhållanden som helst, de är dessutom mycket billigare och nu har var och en minst en kulspetspenna. Reservoarpennan är sällsynt och skrivstilar likaså.
      Parallellt med stiftpennan, reservoarpennan och kulspetspennan fanns, och finns fortfarande, trotjänaren blyertspennan som är användbar när man behöver skriva eller rita något som lätt kan suddas ut. 
      På 90-talet kom dråpslaget mot snygga skrivstilar: Pc:n. I stället för att skriva för hand skriver vi nu på datorn och får fantastiska utskrifter. Det har blivit nästan överflödigt att skriva för hand och många nöjer sig med att kunna texta i stället för att skriva med skrivstil.
      Det finns emellertid en och annan som fortfarande kan skriva skrivstil eller som lärt sig konsten. Så om du vill du lyxa till det och sätta guldkant på tillvaron, köp en reservoarpenna eller stiftpenna, lär dig skrivstil och börja skriva brev i stället för e-post. Du får garanterat uppmärksamhet.

                    Copyright 2020 © Björn Johnsson