Ni kan inte ana vad jag och Frasse har varit med om i Vintergatan. Där finns en planet som kallar sig Terra eller Firma eller AB Co, eller andra beteckningar. 

De tvåkönade varelserna man eller kvinna är ganska högt stående med en god potential. Men tyvärr är besökare från andra planeter inte särskilt välkomna. Vi kallas för UFO och hänvisas ofta till skräplitteraturen eller barnboksstadiet. Men det är det som är det som är kruxet med dessa varelser. Samtidigt som man avfärdar oss försöker man få kontakt med oss på diverse märkliga sätt, genom att bl.a. skicka ut sonder i tomma intet med en massa skräp om deras historia - som de själva inte har en aning om - och artifakter som bevis på hur duktiga de anser sig vara; som musikinspelningar, statyer av sportare och teknologiska "uppfinningar" i form av datorer på stenåldersstadiet. 

Igår landade de alltså på en plätt i ett land som kallar sig Sweden på norra halvklotet inte  så långt från deras nordpol. Där grasserar en pandemi som sprider sig snabbt över hela planeten. De hade kommit till Helingaborg eller liknande vid en gammal fästning som kallas Kaernan. De hade osynlighetesskylet aktiverat. 

Genom avlyssnngar och spioneri kom  de fram till att det enda som oroade invånarna i staden var att deras sport-lag (en slags fotboll) var nära att trilla ur en elitklass. Att det härjade en pandemi tycktes inte bekymra dem trots att de äldre dog som flugor på en intergalaktisk rymdstation. 

Det råder också en skadeglädje i staden. Söder om Helingaborg finns konkurrenten Malmoe som också har ett elitlag i sport-lag. En av deras förgrundsfigurer, Zlatan, hade gjort bort sig.

När en staty som skulle hedra honom hade rests, sågade tidigare supportrar av hans näsa och fötter och rev ner statyn så  att den blev liggande skamligt förpassad i vågrät position. Denne Zlatan blev inte sin supporterkrets trogen när han nådde världsrykte och nu spelar i ett av världens förnämsta sportlag i Italia. I stället för att sponsra Malmoe valde han att köpa in sig i Stockholmias storklubb Hammarby, ytterligare en konkurrent till Malmoe. Det väckte hat och illvilja mot Zlatan och statyn av honom i vågträt portion fick symbolisera sveket. 

Många i Helingaborg vältrar sig nu över brölet med Zlatan och hans tidigare supportrar i Malmoe. 

Max och Frasse hälsar att de nog får anledning att återkomma till Terra, det finns mycket att förundras över på denna avlägsna planet. 

Men nu har de lyft från Terra och är på väg mot Xtoria 56i Andromeda-galaxen där de bl.a. ska handla dadlar och kaffe och avnjuta fritterad bläckfrisk samt generösa muggar mjödifierat öl. 

"Vett behöver,
den som vida färdas;
lätt är hemma vadhelst.
Mång ögonkast får,
den som intet förstår
och sitter med kloka tillsammans."
- Vers ur Veddan

Copyright (c) 2020 Björn Johnsson