När jag i kväll försökte föra över 10 000:- till Avanza i syfte att placera pengarna i aktier, fick jag upp en skylt med meddelandet från min bank, SEB, att de hade lagt in en spärr för att kontrollera att det  inte skedde något försökt att fiffla med pengarna, eller någon liknande.

   Jag skulle ringa banken och prata med en tjänsteman för att få föra över mina egna pengar. Samma sak hände för ca ett år sedan. Antar att det sker för att kontrollera att det inte sker någon pengatvätt. Detta drabbar alltså en småsparare som varit kund hos SEB i snart 40 år. Efter 40 år litar alltså banken fortfarande inte på mig! Men det ska man naturligtvis inte ta personligt, det är bara ett vilt slag ut i småspararnas magra konton som banken håller på med. Lättare att slå på de små än att fånga de stora, fula fiskarna på andra sidan Östersjön. 10.000:- är i sammanhanget en piss i Mississippi. De som hålller på med aktiehandel i en någorlunda stor skala bollar med helt andra nollor.

   Kvinnan som skulle häva spärren undrade vad jag skulle ha pengarna till... här var jag nära att bli riktigt sarkastisk, men tog det lugnt och sa som det var, att de var för aktiehandel. Annars hade man varit i sin fulla rätt att säga att det hade varken hon eller banken med att göra. Hon hade säkert inte något att säga till om i ärendet som måste ha varit en Order von oben, från en osynlig kraft som styr bankernas mystiska pengaflöde.

   Men jag ville ha slut på samtalet och få loss mina pengar och lät saken bero. Och så fick jag till slut överföra mina egna pengar. Tack Gode, Store Bank för att du nedlåter Dig att prata med en småsparare som jag och som tar hand om våra pengar på ett så intrikat sätt att vi inte fattar någonting. 

Copyright (c) 2020 Björn Johnsson