Detta är ingen reklam för ett datormärke, utan en spontan hyllning till en dator som bara går och går - en acer laptop - som jag köpte för 17 år sedan för 3.000:-, komplett med Windows 7 och tre års gratis support. 
   Den har kommit väl till pass, inte minst i mitt jobb som frilansöversättare. Det har inte varit några problem att lägga upp tusentals dokument på skrivbordet och uppdatera till de olika Windowsversionerna. 
   Med några få undantag har datorn gått som tåget, ända fram tills för en månad sedan då jag fick starta om den för att få fram kataloger och filer och för att komma ut på internet. Ibland tog det över en timme att starta om den. 
   "Min dator sjunger på sista versen", beklagade jag mig för en kamrat "dags att köpa en ny" fastslog jag, och började googla efter en lämplig ersättare. 
   Men jag gjorde ett sista försök att vitalisera trotjänaren; uppdaterade bank ID:et, tog bort gamla kataloger och filer på skrivbordet och lät datorn arbeta i flera timmar i sträck när jag väl fått igång den för att genomarbeta systemet.
   Och plötsligt började den jobba som en ny, det var som att en magisk hand plockat ihop de utströdda bitarna till en väl fungerande enhet. 
   Att koppla upp sig på Helsingborgs gratis Wi-fi var inga problem, inte heller strulade det att logga in på internetbanken eller Avanza som tidigare kunde vara väldigt tidsödande.  
   Datorn gick nu minst lika bra som när den var ny. Den hade omvandlats till en särdeles förträfflig makalös manick - en evighetsmaskin! (uttrycket är inspirerat av The real groups hit i början av 2000-talet).
   Så varför skulle jag köpa en ny, när jag nu med några knapptryckningar fått en alldeles ny, alldeles gratis!
   Fem stjärnor, acer!

Copyright (C) 2021 Björn Johnsson