Som småsparare i aktier och fonder handlar jag både hos Avanza och SEB.
Det går hur lätt och smidigt som helst att köpa och sälja aktier hos Avanza. Så fort jag har sålt en aktiepost finns pengarna tillgängliga på mitt konto inom några minuter.

Men hos SEB tar det flera dagar - närmare en vecka - innan jag kan ta ut pengarna. Jag kan handla för dem, men inte ta ut dem. Då undrar man naturligtvis varför jag inte kan ta ut pengarna med en gång? Vad använder SEB mina pengar till under tiden?

Jag har mailat en fråga till SEB idag, och det ska bli intressant att höra vad de svarar. Fortsättning följer alltså.

Svar från SEB i kväll 23 aug.: 
"Hej Björn
Svenska börsen har två likviddagar när det kommer till aktieförsäljningar. Det innebär att du får dina pengar i likvida medel två dagar efter att affären har gått igenom
Men du kan direkt handla nya aktier på din depå/ISK om du önskar."

Men det stämmer inte - jag har påpekat att jag får en aktieförsäljning i likvider inom tio minuter genom Avanza. Får höra vad de säger om det. 

Undrar vad kassörskan på Maxi skulle säga om jag förklarade att jag liksom SEB numera tillämpar  två likviddagar innan hon får betalt för varorna,. men att hon under tiden kan handla varor i affären för pengarna...??