Under en charterresa till Goa i Indien 2010 fick jag under en avstickare till ett tempel i Andra Pradesh en hosta som aldrig ville ta slut. 

Jag besökte en läkare som förklarade att det var skiftet från det maritima klimatet till det ökenliknande i inlandet som var orsaken till hostan.

Han föreslog att jag skulle köpa vanlig hostmedicin. Vilket jag gjorde. Det lindrade, men inte mer.

Jag hostade därefter från och till hela tiden i Indien, under resan tillbaka, ända fram till landningen på Kastrup där jag med en gång uppsökte närmaste sjukhus. Jag hade tur och fick träffa en läkare ganska snart. Hon skrev ut ett recept på kodein som jag hämtade ut på ett apotek i Helsingborg.

Hostan försvann spårlöst och jag skänkte en tacksamhetens tanke till kemisterna som på 1800-talet utvecklat kodeinet. 

En nackdel med ämnet är emellertid att man utan förvarning kan bli dödstrött.

Vilket jag blev en dag när jag tog min fyrhjulsdrivna Toyota RAV4 och styrde mot Väla köpcenter. Strax innan jag kom fram somnade jag plötsligt vid ratten och tappade kontrollen över bilen, körde ner och upp ur ett dike, genom ett litet stängsel, och ut i en hästhage där jag hittade mig själv när jag kvicknat till. 

En kvinna som upptäckt min monsterkörning stannade sin bil och sprang över hagen mot mig. Fortfarande groggy ljög något om att jag måste ha halkat på en lerfläck och tappat styrförmågan. 

"Verkligen?" sa hon och tittade undrande på mig. 

Samtidigt körde en polisbil förbi. Men poliserna fann det tydligen i sin ordning att en jeepliknande SUV kunde stå ute i en hage. Och vad ska man annars ha en sådan till, om inte ute i naturen?

Jag tackade kvinnan för att hon stannat och min skapare för att poliserna inte varit intresserade av mig. 

Drograttfylleri hade gett böter eller fängelse i sex månader, beroende på hur mycket av vad som man stoppat i sig. Preskriptionstiden är mellan ett och fem år efter svårighetsgrad. Och eftersom händelsen utspelade sig för elva år sedan, så den är preskriberad med råge.

Sensmoralen blir att man bör kontrollera vilka piller man stoppat i sig om man plötsligt vaknar upp i en hage.

Copyright (C) 2021 Björn Johnsson